Nemmere at tjekke vandstanden i Gudenåen

Silkeborg, Viborg og Favrskov står bag ny model, der varsler forhøjet vandstand i Gudenåen tre døgn frem.
Gudenåen

Husejere, landmænd og folk, der færdes ved Gudenåen, får nemmere ved at følge med i, om der er risiko for oversvømmelser.

Silkeborg, Viborg og Favrskov vil fremover på de kommunale hjemmesider vise den aktuelle vandstand i åen og udviklingen tre døgn frem i tiden. De tre kommuner har i samarbejde fået DHI (Dansk Hydraulisk Institut) til at udvikle en varslingsmodel for Gudenåen på hele strækningen fra Silkeborg til Langå. I Silkeborg er også området omkring Silkeborg Langsø og Ørnsø med.

Se vandstanden på kort på hjemmesiden

Modellen bygger på DMI’s nedbørsvarsler, som regnes om til forventet vandstand i åen. På et kort på hjemmesiden er der varslingspunkter på hele åstrækningen, og oplysningerne om vandstanden kommer frem, når man klikker på et punkt. Der er også et kort, som viser, hvor den varslede vandstand kan give oversvømmelser.

”Vandstanden er hævet de senere år, og det godt, at vi nu får et værktøj, der giver mulighed for at forberede sig, når der er risiko for oversvømmelse,” siger formanden for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Silkeborg Jarl Gorridsen (V).

Det gælder også i Viborg Kommune.

”Borgerne i Bjerringbro, som bor tæt på Gudenåen, kan bruge modellen til at se, om der er risiko for oversvømmelse af deres ejendomme, så de kan nå at forberede sig i tide. Det er meget glædeligt, at de nu får denne mulighed, siger formand for Klima- og Miljøudvalget i Viborg Torsten Nielsen (K).

Formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune Kurt Andreassen (V) tilføjer:

”Vi forventer at både borgere, som bor tæt på Gudenåen, og brugere af trækstien, vil få glæde af vandstandsmålingen.”

Åbent for forslag til forbedringer

Modellen er en testversion, og de tre kommuner er åbne for forslag til forbedringer:

”Det kan jo være, at nogen har forslag og ideer til at gøre tingene på en smartere måde. Rammer modellen plet? Er varslingspunkterne rigtig valgt? Virker teknikken? Det vil kommunerne meget gerne have kommentarer til og dialog om,” understreger de tre udvalgsformænd.