Ny hjemmeside om gå-ruter langs Gudenåen

Det skal være lettere at finde de gode gåture og naturoplevelser langs Gudenåen. Derfor har Silkeborg Kommune lanceret en ny hjemmeside om Trækstien, der følger Gudenåen fra Silkeborg til Randers.
Trækstien nord for Silkeborg

Nu bliver det lettere at finde inspiration til søndagsgåturen eller til de mere udfordrende trail-ruter i mere utilgængeligt terræn langs Gudenåen.

En ny hjemmeside opdeler Trækstien, der løber langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers, i fem delstrækninger, der hver er forsynet med et printbart kort. Det er en strækning på i alt 70 km. Samtidig er det også blevet lettere at få overblik over, hvordan man kan kombinere turen med et besøg på en af de traditionsrige pramdragerkroer.

”Efter åbningen af den nyrenovrede Træksti ved Resenbro, er der rigtig mange, der har spurgt, hvordan man egentlig finder ud på Trækstien. Derfor syntes vi, at det var på tide med ny formidling, der især har fokus på det praktiske: Hvordan finder jeg derud, hvor kan jeg parkere, og skal jeg tage kondisko eller gummistøvler på?,” siger Gunhild Øeby Nielsen, der er netværkskoordinator for GudenåSamarbejdet.

Tjek den nye hjemmeside.

Forvent vand på Trækstien

Spørgsmålet om kondisko eller gummistøvler er faktisk vanskeligt at svare på. Det skyldes at stien løber lige ved siden af Gudenåen og derfor i perioder vil være våd. Også på de renoverede strækninger.

”Trækstien er et historisk levn fra den tid, hvor pramdragere og heste trak prammene på Gudenåen. Det var et vilkår dengang, at vejen kunne være våd og til tider oversvømmet og er det stadigvæk,” siger Bodil Deen Petersen, biolog i Silkeborg Kommune.

Derfor har den nye hjemmeside også forslag til de lettest tilgængelige ture. I Silkeborg Kommune er det først og fremmest den nyrenoverede strækning fra Resenbro til Porskær, der forventes at være tør 10 af årets måneder.

Syv kommuner samarbejder om Gudenåen

Den nye hjemmeside er en del af en ny indsats, som de syv Gudenåkommuner – Hedensted, Horsens, Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers – har indledt.

”Kommunegrænser betyder ikke noget for dem, der bruger stierne og naturen langs Gudenåen. Derfor giver det rigtig god mening at samarbejde om at synliggøre dem – blandt andet på kommunernes egne hjemmesider,” siger Gregers Pilgaard, udviklingchef i Silkeborg Kommune.

Trækstien løber i Silkeborg, Viborg, Favrskov og Randers kommuner og er blot ét blandt flere eksempler på oplevelsesmuligheder, der skal formidles på tværs.

Fakta om Trækstien

• Trækstiens historie er knyttet tæt til Silkeborg by, idet den især blev benyttet til at fragte papir fra Silkeborg Papirfabrik til Randers, hvor det blev omskibet til København.
  • Papir og andre varer blev fragtet på pramme, der blev trukket på land – på Trækstien – af såkaldte pramdragere. Pramfarten var størst i anden halvdel af 1800-tallet og døde ud med anlæggelsen af jernbanerne.
  • Kommunerne udgiver senere på året en revideret folder om Trækstien, der erstatter den nuværende fra 1991.