Søtorvet i Silkeborg

Søtorvet i Silkeborg ligger centralt mellem midtbyen og Papirfabrikken. Med en så god placering er spørgsmålet, hvordan området kan bruges i fremtiden. Silkeborg Kommune udskrev i 2010 en arkitektkonkurrence for området.

Vinderen af arkitektkonkurrencen

 

Søtorvet i Silkeborg - Byens have

Se 3d modellen af Søtorvet

Ved at give Søtorvet en unik karakter fremhæves kvaliteterne i centrum og på Papirfabrikken. Og de kvaliteter der skal findes og implementeres ligger lige for fødderne af os. Kvaliteterne finder vi langs Remstrup Å hvor en åben grøn bebyggelsesstruktur skaber maksimal kontakt til det rekreative blågrønne rum. Den ro og skønhed der findes her i spillet mellem den storslåede natur og bygninger afstemt i skala er vores udgangspunkt for byens have.

Forslaget bygger videre på den myldrende, uforudsigelige, levende atmosfære der findes i dag omkring Havnepladsen. En identitet der kan føre til en bæredygtig bydel i øjenhøjde med alle: Små børn, ældre, besøgende, erhvervsdrivende, kultursøgende idrætsdyrkende – borgere, politikere, investorer og andre godtfolk. Her blandes funktioner til en bydel der lever 24 timer i døgnet. En bydel der byder på små intime byhaver såvel som store flader til events.

Byens have styrker det fællesskab mellem by og borger der skal gøre begge parter stærke og smukke. Det forhold der skal styrke Silkeborgs position som en perle man gerne bor i, arbejder i og ikke mindst gerne besøger.

Baggrund for konkurrencen

Silkeborg byråd igangsatte en arkitektkonkurrence om Søtorvet juli 2010.

Silkeborg Kommune ville med konkurrencen efterspørge idéer til helhedsløsninger, der omdanner hele Søtorvet, så det bliver et nyt og spændende centralt byområde, der med nye byrum, opholdslandskaber, landskabelige forløb og bebyggelser sammenbinder bymidten, havnen, Silkeborg Langsø og Papirfabrikken

Konkurrencedeltagere


Der blev gennem en prækvalifikation udvalgt fire teams som konkurrerede om det bedste forslag til hvordan Søtorvet skal se ud i fremtiden. De fire indbudte teams bestod af byplanlæggere, arkitekter og ingeniører og er her oplistet i vilkårlig rækkefølge:

• Adept, D.a.i. arkitekter ingeniører, Topotek1, NTU/Michael Stie Rasmussen, Noema Research and Planning

• Entasis, Steen Højer, Jens Rørbæk, Midtconsult, Torben Dam, Momentum

• Metopos by- og landskabsdesign, Cowi, Arkitema, Lumo Arkitekter

• Tegnestuen Vandkunsten, Thürens AB, Jens Kvorning, LW-landskab, Lise Gamst, Claus Bech Danielsen

Bedømmelse af projekterne


Konkurrenceforslagene, som er indsendt anonymt, blev modtaget d. 22. oktober 2010. Projekterne blev bedømt af dommerkomitéen som bestod af udvalgte politikere fra Silkeborg Byråd, forskellige arkitekter og lokale personligheder.
Sidst opdateret