Silkeborg runder borger nr. 90.000

Med 90.000 borgere og en ny motorvej er væksten på rette vej i Silkeborg Kommune.
Borger nr. 90.000 i Silkeborg Kommune

Jonathan Niemann-Wied er borger nr. 90.000 i Silkeborg Kommune. Han ved det dog ikke selv – endnu. For den unge mand har for tiden mest travlt med at lære kammeraterne i sin nye vuggestue, Regnbuen, at kende. Jonathan er blot halvandet år gammel – men han kan alligevel sammen med sine forældre tage æren for, at Silkeborg Kommune indleder det nye år med at byde borger nummer 90.000 velkommen.

Som den 11. største kommune på landsplan spiller Silkeborg Kommune således med i kommunernes superliga.

- Silkeborg Kommune vokser fortsat hurtige end gennemsnittet i Danmark, men finanskrisen har også sat sig sine spor hos os. Nye borgere er de seneste år ikke kommet med helt samme fart som tidligere. Derfor glæder det mig rigtig meget, at vi nu er rundet borger nr. 90.000 og konsoliderer vores position som én af Danmarks største kommuner, siger borgmester Steen Vindum.

Tæt på natur og karriere

Med kampagnen ”Silkeborg Kalder” er Silkeborg Kommune de seneste to år gået målrettet efter kvinderne i en særlig indsats for at få flere til at bosætte sig kommunen. Og det har virket. Jonathans mor, Kamilla Wied, har gennem det seneste år fulgt med på Silkeborg Kalders facebookside og glæder sig til at blive en del af Silkeborg Kalders Pigepanel – et aktivt netværk for tilflytterkvinder mellem 20 og 35 år. Sammen med Jonathan og kæresten, Kim Niemann, flyttede hun fra København til Silkeborg midt i juletravlheden for tre uger siden.

- For os var der særligt to grunde til at vælge Silkeborg. Den første er naturen, der er helt unik, og som vi glæder os til at vores søn skal vokse op i. Den anden er Silkeborgs placering i hjertet af Vækst-Jylland, der byder på unikke muligheder job- og karrieremæssigt. Vi har familie i både Nordjylland, på Fyn og omkring Aarhus, så også derfor gav det mening at vælge Silkeborg, fortæller Kim Niemann.

Parret var så fast besluttet på at ville til Silkeborg, at familien flyttede uden at have nye jobs på plads. Kamilla begyndte 1. januar som kampagneleder inden for markedsføring i energivirksomheden Kamstrup, mens Kim, der er samfundsvidenskabelig kandidat, er på udkig efter et job inden for Global Mobility, tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft.

- Silkeborg Kommune prioriterer vækst i indbyggertallet højt. Vi vil være flere – gerne mange flere. Et ambitiøst sigtepunkt kunne være at runde 100.000 borgere i 2025, siger borgmester Steen Vindum.

- Borgerne er jo hele grundlaget for, at vi kan skabe et velfungerende fællesskab og økonomisk vækst. Silkeborg Kommune har historisk set haft nemt ved at tiltrække nye borgere – både på grund af den gode beliggenhed og nærheden til Aarhus, det rige kulturliv og de mange muligheder for at bruge den smukke natur aktivt. Med den nye motorvej som direkte adgang til tusindvis af arbejdspladser og kunder har vi skabt de bedste forudsætninger for at nå vores ambitiøse vækstmål, siger Steen Vindum.

Se Silkeborg Kommunes udvikling gennem 170 år

Fakta:

Motorvejen bringer Silkeborg tættere på resten af verden

Med en ny motorvej mellem Funder og Låsby som vækstmotor for Silkeborg-området, kommer både virksomheder og borgere endnu tættere på resten af verden. SilkeborgMotorvejen giver adgang til 600.000 arbejdspladser, 1,4 millioner potentielle kunder og tre lufthavne inden for en time.

Blandt de bedste til iværksættere

Silkeborg Kommune er også i vækst, når det gælder nye virksomheder. Næsten hver tiende er ansat i en virksomhed, der har eksisteret i mindre end tre år. Sidste år nominerede Dansk Erhvervsfremme Silkeborg Kommune som Årets Iværksætterkommune, fordi Silkeborg Kommune har et højt antal nyetablerede virksomheder sammenlignet med Region Midtjylland og andre østjyske byer, og de nye virksomheder lever i gennemsnit længere i Silkeborg Kommune end i resten af landet. Målet er at vokse med 3.000 arbejdspladser inden 2025.

Innovation og ny teknologi til alle aldre

Tilflytterne kan blandt andet sætte deres præg på et helt nyt og bæredygtigt boligområde Gødvad Enge, hvor der bliver særligt fokus på genanvendelse af regnvand, fællesskab og børneliv. Innovation og nyt design præger også andre områder af kommunen. I folkeskolen udforsker og udvikler eleverne fremtidens digitale produkter med 3D-printere og laserteknologi i et internationalt netværk med børn fra USA, Rusland og Brasilien. Kommunens ældste borgere kan den sidste del af livet bo i et hyggeligt hjem, hvor den nyeste teknologi er en naturlig del af boligen – udviklet i et samarbejde mellem lokale virksomheder og Silkeborg Kommune.