Er du generet af måger?

Vi har samlet en række gode råd og tips til, hvordan du kan forbygge, at mågerne slår sig ned på dit tag, samt hvordan du søger om hjælp til at regulere måger på din ejendom.

maage på tag

Hvad kan du selv gøre?

Der er en række ting, du selv kan gøre, uden at det er nødvendigt at søge om tilladelse.

1. Undgå at fordre mågerne. Det kan virke som en hyggelig idé at fodre mågerne, men det kan hurtigt give bagslag. Derfor, undgå at fodre dem og beskyt eventuelt foderbrættet med et hønsenet.

2. Fjern madaffald. Sørg for at smide resterne af din pizza eller sandwich i en skraldespand, så de ikke ligger og flyder på gaden.

3. Hold skraldespande og affaldscontaineren lukket. En åben skraldespand inviterer nærmest til mågefest. Hold derfor altid beholderen lukket.

4. Fjern begyndende mågereder. Gå dit tag efter for mågereder mindst et-to gange ugentligt i februar-marts, når mågerne begynder at bygge reder. På den måde gør du det svært for dem at slå sig ned.

5. Gør dit tag mågefjendtligt. Benyt fysiske forhindringer som for eksempel fuglepigge, net eller stålwirer til at holde mågerne væk. Du kan også anvende forskellige former for fugleskræmsler fx rovfuglesilhuetter. Sørg ligeledes for at forhindre fuglenes adgang til lofter og andre ubenyttede rum.

Søg om tilladelse til at regulere mågebestanden

Hvis de tiltag, du foretager dig, ikke er nok, kan du som grundejer søge om tilladelse til at regulere bestanden af måger ved at fjerne æg og unger. Det gør du gennem Naturstyrelsen.

Ansøg om tilladelse til at regulere mågerne

Hvad gør Silkeborg Kommune?

Generelt er det vores politik ikke at regulere/bekæmpe dyr og fugle. Men i enkelte tilfælde kan generne blive så store, at vi gør en undtagelse. Vi har dog endnu ikke reguleret i mågebestanden.

Vi forsøger at holde mågerne væk fra kommunens ejendomme, men vi har ikke tilladelse til at bekæmpe måger på privat ejendom.

Vi følger problemet, og registrerer de henvendelser vi får – og herudfra vurderer vi, om vi kan gøre mere. Vi informerer grundejere og ejere af større ejendomme, hvis vi modtager henvendelser om måger på deres ejendom.

Du kan finde flere god råde hos Naturstyrelsen