H.M. Dronningen besøger Silkeborg Kommune

3. og 4. september 2018 besøger H.M. Dronningen Silkeborg Kommune som en del af Majestætens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Her på siden finder du al information om besøget.
H.M. Dronningen i Silkeborg

Fold alle ud

Program

Mandag 3. september

 

10.00 Officiel modtagelse på Silkeborg Rådhus 

H.M Dronningen bliver modtaget foran Silkeborg Rådhus på Søvej af en hilselinje, faneborg, Prinsens Musikkorps og med sang og flag af publikum og af medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole.

10.55 Karettur gennem byen

Fra rådhuset kører H.M. Dronningen i landauerkaret eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron gennem midtbyens gågader til Museum Jorn.

11.20 Danmarks Outdoor Hovedstad

Bag Museum Jorn med udsigt til folkeparken Indelukket og Gudenåen præsenteres H.M. Dronningen for Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad med aktiviteter som mountainbike, orienteringsløb og kajak udført af lokale foreninger og elever fra Silkeborg Efterskole.

11.35 Museum Jorn: Udstillinger med Per Kirkeby og Asger Jorn

H.M. Dronningen får fremvist den nyåbnede udstilling med Per Kirkebys værker, en smykkeudstilling af Asger Jorn og 52 helt nyopdagede Jorn-værker.

12.15 Karettur

I landauerkaret kører H.M. Dronningen sammen med borgmester Steen Vindum og hustru Charlotte Vindum fra Museum Jorn til Gl. Skovridergaard.

12.35 Frokost på Gl. Skovridergaard

Silkeborg Kommune byder H.M. Dronningen på frokost produceret af lokale råvarer på Gl. Skovridergaard.

14.10 Køkkenvirksomheden DESIGNA i Kjellerup

Silkeborg Kommune blev udnævnt til Danmarks socialøkonomiske kommune i 2017 og nomineret til prisen i 2018. H.M. Dronningen besøger Danmarks største, privatejede køkkenproducent DESIGNA, som er et godt eksempel på en innovativ virksomhed, der tager et socialt ansvar. 

14.50 Neder Kjærsholm Hovedgaard i Thorning

H.M. Dronningen besøger herregården Neder Kjærsholm, som trods mange forandringer og restaureringer fortsat har bevaret det gamle bindingsværk, en sjælden stjernestenpigning i borggården og en fangekælder. Herregården er også en vingård, der producerer dansk vin af høj kvalitet.

19.00 Gæster ankommer til Kongeskibet Dannebrog

H.M. Dronningen byder gæster til souper på Kongeskibet Dannebrog. Kongeskibet ligger til i Horsens Havn.

 

Tirsdag 4. september 

 

10.00 Nedbrydningsvirksomheden Kingo Karlsen

Silkeborg er centrum for mange virksomheder, der arbejder med energi og bæredygtighed. H.M. Dronningen besøger Danmarks førende nedbrydningsvirksomhed for at se, hvordan miljørigtig nedbrydning foregår, hvor op til 98 % af byggeaffald genbruges.

10.45 Lysbro KUNST – kunstnere med handicap

Lysbro KUNST er et tilbud for unge og voksne med fysisk og psykisk handicap. Her kombineres den kunstneriske faglighed med den pædagogiske. Kunstnerne er i kraft af deres handicap i stand til at skabe interessant og grænseoverskridende kunst af høj kvalitet. H.M. Dronningen vil møde nogle af kunstnerne og se deres aktuelle projekter.

11.40 Folkets afsked fra Torvet i Silkeborg

På det nyanlagte torv, inspireret af Asger Jorn, bliver der en festlig afslutning på H.M. Dronningens besøg. Prinsens Musikkorps spiller koncert sammen med solister, kor og ensembler. Koncerten er tænkt som en fortælling om Silkeborgs historie, kultur og muligheder. Borgmester Steen Vindum holder afskedstale.

Presse og akkreditering

Akkreditering og poolkort

Pressedækning af H.M. Dronningens besøg kræver akkreditering og poolkort, som udstedes af Silkeborg Kommune, og som skal bæres synligt under besøget. Medierepræsentanter skal på forespørgsel kunne identificere sig selv med foto-ID. Pressekort skal medbringes.

Ansøgningsfrist

Ansøgning om akkreditering skal sendes pr. e-mail til kommunikation@silkeborg.dk. Ønsker til antal pladser og parkeringstilladelser skal være modtaget
senest mandag 13. august 2018.

Navne på fotografer og journalister til de akkrediterede pladser skal være modtaget senest mandag 27. august 2018.

Valg af foretrukken pressepool skal angives for de steder, hvor der er flere valgmuligheder. Pressepools med begrænset plads og pools, som ikke kan dækkes af samme fotograf/journalist, fremgår af presseprogrammet.

 

Presseprogram og -materiale

Praktiske informationer, tidsplan og placeringen af pressepools finder du i Presseprogram for H.M. Dronningens besøg i Silkeborg Kommune.

Information om besøgsstederne og fakta og historie om Silkeborg Kommune finder du i Pressemateriale for H.M. Dronningens besøg i Silkeborg Kommune.

Gode steder at opleve H.M. Dronningen

Karetruten

Du kan få en unik oplevelse, når H.M. Dronningen kører i landauerkaret igennem Silkeborgs gågader med omkring 60 heste og 45 ryttere fra Gardehusarregimentets Hesteskadron. Her er der masser af muligheder for at stå i første række på karetruten og byde H.M. Dronningen velkommen med flag og vink. 

Når karetruten offentliggøres, som den først gør af sikkerhedsmæssige hensyn tættere på besøgsdatoen, kan du finde den her på siden.

Besøgsstederne

Ved hvert besøg kan du både tage imod og tage afsked med H.M. Dronningen. Se besøgsstederne under "Program". Ved nogle af besøgsstederne kan du også gå i H.M. Dronningens fodspor og opleve det samme som H.M. Dronningen. For mere information se under "I Dronningens Fodspor".

Velkomst 

Når H.M. Dronningen ankommer i kronebil foran Silkeborg Rådhus på Søvej, har du mulighed for at byde hendes majestæt velkommen. Der er plads til publikum, som sammen med den officielle hilselinje, faneborg og Prinsens Musikkorps tager varmt imod H.M. Dronningen.

Medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole vil også tage imod med sang og flag. 

Livestreaming

Efter modtagelsen foran rådhuset byder borgmester Steen Vindum og byrådet officielt H.M. Dronningen velkommen i byrådssalen og overrækker kommunes gave. Det kan du livestreame. Mere information om livestreaming kommer snarest.

Afsked

Afskeden bliver om muligt endnu mere festlig end velkomsten, når H.M. Dronningen tager afsked midt på Torvet. Inden da spilles en koncert for H.M. Dronningen og alle borgere, inden borgmester Steen Vindum holder afskedstale. Det bliver en hel særlig oplevelse, når Torvet bliver fyldt med mennesker, musik og masser af stemning.

I H.M. Dronningens fodspor

Flere af besøgsstederne åbner for publikum i umiddelbar forlængelse af Dronningens besøg, så borgerne kan gå i Dronningens fodspor. Nærmere information om hvilke besøgssteder kommer snarest. 

Spis som en dronning

Silkeborg Kommune byder H.M. Dronningen på frokost produceret af lokale råvarer fra Silkeborgegnen på Gl. Skovridergaard.

Menuen er tilrettelagt, så kommunens 20 plejecentre kan servere en tilsvarende menu, der læner sig op af Dronningens.

Gæster på Gl. Skovridergaard kan samme aften bestille samme menu, som H.M. Dronningen har fået serveret.

Menuen offentliggøres på dagen.

Trafik og parkering

Trafikinformation

I forbindelse med besøget bliver veje og p-pladser afspærret, og der kan opstå kortvarige køer i forbindelse med karetkørslen. Her finder du en liste over trafikale påvirkninger, som opdateres løbende. 

 • Halvdelen af p-pladsen Rådhus Øst ved Godthåbsvej spærres fra søndag 2. september kl. 13:00 til mandag 3. september kl. 12:00
 • Halvdelen af p-pladsen Rådhus Vest ved Søvej spærres fra mandag 3. september kl 6:00 til kl. 12:00.
 • En mindre del af Rådhus Vest bliver spærret fra tirsdag 4. september kl. 6:00 til kl. 14:00

Hvor kan du parkere?

Her kan du se et kort over p-pladser i Silkeborg by.

Signaturforklaring til kortet:

Signaturforklaring til parkering 1 

Signaturforklaring til parkering 2

Åben Stald

Forud for H.M. Dronningens besøg vil Gardehusarregimentets Hesteskadronen arrangere Åben Stald, så offentligheden kan se hestene og møde Hesteskadronen. Dato, tid og sted offentliggøres tættere på besøget.

Garderhusarregimentet i optog

Vær med i faneborgen

Du og din forening har mulighed for at være med i faneborgen, som hilser H.M. Dronningen velkommen foran Silkeborg Rådhus mandag 3. september 2018.

Faneborgen er for foreninger, spejderkorps, garder-, soldater- og marineforeninger, forsvarsbroderselskaber og hjemmeværnskompagnier med videre.

Hver enhed skal stille med en fanebærer og en fanevagt per dannebrogsfane. Faneborgen, inklusiv forberedelsestid, varer fra kl. 8.00 til ca. kl. 11.00.

Tilmelding

Du kan tilmelde din forening eller dit korps ved at skrive til Erik Fage-Pedersen fra Danmarks-Samfundet på mail erik@fage-pedersen.dk senest 17. august 2018.

Tidligere royale besøg

H.M. Dronningens tidligere besøg

 • 2017, 9. april: Dronning Margrethe genindvier den nyrenoverede Silkeborg Kirke
 • 2017, 10. februar: Dronning Margrethe overværer den officielle åbning af udstillingen ”Jorn + Munch” på Museum Jorn i Silkeborg
 • 2014, 4. maj: Dronning Margrethe overværer afsløringen af Knud Nellemoses genskabte monument "Frihedskæmperen" i Indelukket
 • 2011, 24. juni: Dronning Margrethe sejler med Hjejlen fra Himmelbjerget til Silkeborg i forbindelse med dampskibets 150 års jubilæum og deltager i den officielle åbning af udstillingen "Hjejlen og det skønne Silkeborg" på Silkeborg Museum
 • 2009, 2. september: Regentparret deltager i åbningen af Silkeborg Kunstmuseums udstilling af prins Henriks store private samling af afrikansk kunst. Dronningen benytter lejligheden til også besøge Galleri Moderne for at se udstillingen "Hinsides" af Peter Brandes
 • 2009, 3. juli: Regemtparret deltager i åbningen af udstillingen “Tollundmandens verden” på Silkeborg Museum
 • 2005, 29. august: Dronning Margrethe skulle besøge Silkeborg Museums særudstilling "Ragnarok - Odins Verden". På grund af sygdom melder hun fra, så det i stedet blev prins Henrik, der repræsenterede kongehuset. Senere samme år besøgte dronningen udstillingen på privat basis
 • 2004, 9. oktober: Dronning Margrethe deltager i indvielsen af Jysk Musik- og Teaterhus ved urpremieren på "Buttadeo"
 • 1998, 7. juli: Regentparret aflægger et privat besøg på Kunstcentret Silkeborg Bad for at se åbningsudstillingen "Fuglefri"
 • 1998, 27. juni: Dronning Margrethe og prins Henrik overværer DGI’s landsstævne i Silkeborg
 • 1996, 2. august: Dronning Margrethe og prins Henrik på besøg i anledning af Silkeborgs 150 års jubilæum. De overværer åbningen af særudstillingen "Ansigt til ansigt med din fortid" på Silkeborg Museum
 • 1991, 2. juli: Dronning Margrethe og prins Henrik er på deres første officielle besøg i Silkeborg, hvor de deltager ved åbningen af ny udstillingsbygning på Silkeborg Museum
 • 1974, 20. september: Dronning Margrethe, protektor for Dansk Orienterings Forbund, overrækker præmier ved VM i orienteringsløb, der afvikles i Linå Vesterskov
 • 1971, 30. august: Tronfølgerparret besøger helt privat Silkeborg Kunstmuseum
 • 1969, 21. august: Tronfølgerparret deltager ved årets Regatta-fest
 • 1954, 21. august: Frederik 9., dronning Ingrid og prinsesse Margrethe deltager ved årets Regatta-fest

Andre royale besøg

 • 2018, 19. juni: Prins Joachim åbner grævlingeanlæg i AQUA Akvarium & Dyrepark
 • 2017, 25. november: Kronprinseparret uddeler Kronprinseparrets Priser i Jysk Musikteater
 • 2017, 8. maj: Prins Henrik holder møde om uddeling af en erhvervspris i Eksportens Hus
 • 2017, 5. maj: Prins Joachim åbner udstillingen "Face" på Silkeborg Museum
 • 2017, 7. januar: Kronprinsesse Mary besøger sammen med Mikkel Hansen Vestergadehallen og SIF Håndbold for at lancere deres projekt Antibulli
 • 2015, 28.-29. august: Kronprins Frederik deltager i ekstremløbet Yeti Challenge

Sidst opdateret